Burgas24.bg виж галерията Най-голямото предизвикателство пред образователното министерство е да търси начини

...
Burgas24.bg виж галерията
Най-голямото предизвикателство пред образователното министерство е да търси начини
Коментари Харесай

МОН насърчава търсенето на инженерни и технически специалности във ВУЗ-овете

Burgas24.bg виж галерията Най-голямото предизвикателство пред просветителното министерство е да търси способи да приготвя фрагменти за бъдещия пазар на труда. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на откриването на образователната година в ПУ " Паисий Хилендарски ", съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg . По думите му в този момент във ВУЗ-овете влизат младежи, които ще са на пазара на труда и през 2050 година, когато огромна част от специалностите няма да съществуват, а огромна част от специалностите, които се учат, ще са се изчерпали.

" Заради това приказваме и търсим метод за ефективно  допълнение на микса от компетентности, които би трябвало да даде висшето обучение ", разясни министър Вълчев.

В тази тенденция се търсят способи, посредством които висшите учебни заведения да станат разпознаваеми, желани, с актуализирани преподаватели.

" Във всички браншове и по всички специалности ще има дефицит в идващите години. Най-голям дефицит се чака в инженерно-техничните специалности - инженери, естествени науки и математика. Но желаеме да преструктурираме приема ", сподели още просветителният министър.

По отношение на това дали ще има понижен банкет, тъй като в края на кандидат-студентската акция имало незаети места в много ВУЗ-ове министър Вълчев съобщи, че по две аргументи има съществуване на свободни места. Първата причина е политиката на преструктуриране на приема. В тази тенденция в последните 3 години броят на студентите е на в държавните висши учебни заведения приема е понижен с 13 000 бройки. Приемът в професионални посоки като администрация и ръководство е понижен с 60%, стопанска система с 50%, логика на психиката с 50%. Няма понижаване на местата при механически, математически, педагогичен професионални посоки. А министерството се стреми да насърчи точно тях.

" Втората причина е, че не можем да направляваме приема в частните висши учебни заведения. Загуба ще е, в случай че понижим приема в някои от по-професионалните посоки като инженерните, какъвто дефицит се чака в годините напред. Най-вероятно ще предложим смяна в най-проблемните във връзка с търсене специалности в професионални посоки и трета стипендия, с цел да стане тъй че на процедура образованието да е гратис ", сподели още министър Вълчев.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР